Műemléki Világnap

Műemléki Világnap

Április 19-én délután tartotta egyesületünk hagyományos programsorozatát a Műemléki Világnap alkalmából.

16 órakor gyülekeztek az érdeklődők a Szökőkútnál, ahol Tatár Zoltán elnök köszöntötte a megjelenteket, majd beszélt a műemlékvédelem fontosságáról és a Műemléki Világnap jelentőségéről.

Ez alkalommal, – az ilyenkor szokásos, helyi védettséget jelölő tábla helyett – SzelfiPontokat avattunk, ezzel is ráirányítva a figyelmet városunk épített értékeire.

Nyolc helyen – az Illéssy-Kossuth Emlékkapunál, a Kunkapunál, a Süsü játszótérnél, az I. világháborús emlékműnél, a Városházánál, a Vigadónál, a Piculás Civilháznál és a Pásztorkodás Emlékhelyén – helyeztük el az Oláh László műköves mester által készített időtálló, gránit köveket, a zöld területen, földbe süllyesztve, melyek mindegyike kettős szerepet tölt be.

Egyrészt, – nevéből adódódóan -, kijelöli a helyet, ahol az érdeklődő a legjobb beállítású képet készítheti magáról városunk ikonikus építészeti értékével, másrészt, információs táblaként szolgál.A Szatmári Endre (St. Art fotó, video) által készített táblákon található QR kód segítségével a kisujiertektar.hu oldalra jut el az érdeklődő, ahol hasznos és érdekes információkat tudhat meg nem csak az adott értékről, hanem Kisújszállás egyéb értéktári elemeiről is, valamint, fel is töltheti az oldalra az adott pontokon készített képeit.

Az I. világháborús emlékműnél található SzelfiPontot Kecze István polgármester és dr. habil Kovács Tibor alpolgármester leplezte le.

Ezután, Gaál Kálmán városépítő polgármester mellszobránál, a Kálvin Parkban, elhelyeztük a megemlékezés koszorúit.

A Piculás Civilházban folytatódott az esemény, ahol az egyesületünk által, 1989-ben alapított Gaál Kálmán Díj átadására került sor.

A város szépítésében, építészeti és természeti értékeinek megóvásában, az új értékek létrehozásában hosszú ideje végzett, kiemelkedő munkájáért Fekete Istvánné Német Piroska vehette át a díjat, kinek példaértékű tevékenységét Tatár-Balla Ágnes méltatta.

Következő programelemként, városunk értékeit bemutató filmvetítésre került sor, majd jó hangulatú, baráti beszélgetéssel zárult a rendezvénysorozat, ahol elfogyasztottuk a tagtársak által készített finom süteményeket.

Köszönjük mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult műemléki világnapi programjaink sikeres megvalósításához!

Támogatóink: Kisújszállás Város Önkormányzata, HUNG-2023/10670 pályázat, NEAO-KP-1-2024/6-000050 pályázat

A képeket Balogh Beáta készítette.

About Author

administrator