Időutazás a gémeskút körül

Időutazás a gémeskút körül

15. alkalommal gyűltek össze az érdeklődők a Városvédő és -Szépítő Egyesület meghívására április 21-én délelőtt a Pásztorkodás Emlékhelye körül. Nem a megszokott időpontban zajlott a rendezvény, ennek ellenére sok érdeklődő, köztük igen sok család érkezett.

Már kora reggeltől több bográcsban rotyogott a pásztorétel, így, a nap folyamán – ételkóstoló formájában – ízelítőt kaphattak az érdeklődők a tájegységünkre jellemző ételekből.

Szűcs Gábor kisújszállási lovas gazda és Czibi Máté Püspökladányból közös csikós bemutatóval szórakoztatta a közönséget. Monoki Attila és Monoki Petra Luca is lóval érkezett, hogy vezetőszáron lovagoltassa a gyerekeket. Szűcs István, Nagy Sándor és Monoki Ferenc – a kisújszállási Lovas Egyesület részéről – gyönyörű fogatokkal és sétakocsikázással járultak hozzá az élménydús eseményhez.

A Tájházban a csipkeverők és a hímzők, a sátrak alatt a szalma- és csuhéfonók, valamint Nagy István karikás ostor- és pásztorbot készítő várta a kézműveskedni vágyókat. Monoki Imre gyűjtő és fia páratlan ritkaságaiból nagy érdeklődésre számot tartó kiállítást rendezett a sátor alatt.

Színvonalas csörgetéssel, új nevezőkkel zajlott a karikás csörgető verseny, idén a vízhúzók között is voltak fiatalok, sőt, ezúttal családi vízhúzásokra is sor került a közönség örömére.

A zene sem hiányozhatott a jó hangulathoz. Az Arany iskola Népi Műhelyéből Szabó Zsófia, Szarvák Veron és Tóth Fruzsina (felkészítőjük Szilágyiné Horváth Henriette) örvendeztették meg a jelenlévőket nagykunsági népdalcsokorral, Nagy István tárogatós pedig alföldi nótákat hozott és a közönség kívánságára is játszott néhány dallamot. A 48-as Olvasókör Népdalkörei a megszokott lelkesedéssel nótáztak a sátor alatt, mondhatni „jó ebédhez szólt a nóta”. Népdalaikhoz az érdeklődő közönség is szívesen csatlakozott.

Zöld sátrunkban helyi értékeket bemutató kiadványokat és a fenntartható fejlődést népszerűsítő bemutatót láthattak az oda betérők.

Ezen alkalommal került sor a helyi értékek megőrzését támogató pályázatunk keretében hirdetett helytörténeti kvíz eredményhirdetésére is, melyen 54-en vettek részt általános iskolásoktól a nyugdíjasokig. A legtöbb pontot szerző kitöltők – azon túl, hogy a válaszok keresésével gazdagították tudásukat – Értékünk Kisújszállás feliratú pólót, a többi résztvevővel együtt pedig helyi értékeket bemutató ajándékokat kaptak.

A segítőket, közreműködőket Gönczi Károly tagtársunk babgulyásával vendégeltük meg.

A rendezvényt Kisújszállás Város Önkormányzata, a Nagykun Hagyományőrző Társulás, a NEAO-KP-1-2024/6-000050 pályázat és a HUNG-2023/10067 pályázat támogatta.

A kútnak és környékének folyamatos gondozásával, az emléktábla rendbetételével, egyéb segítséggel egyesületünk tagjain kívül a közelben lakók is nagyban hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, valamint ahhoz, hogy az egész évben kedvelt emlék- és pihenőhely idén tavasszal is megszépüljön.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy évről évre élővé, családiassá, baráti találkozóvá teszik a hagyományőrző programot! Jövőre is változatos programmal várjuk Önöket!

A hangulatos képeket Barta László és Szepesi Jenő tagtársainknak köszönjük!

About Author

administrator