Két városvédő tábor egyben – rekord számokkal

Nagy örömünkre, a Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület kezdeményezéseihez évről-évre egyre többen csatlakoznak. Így van ez a táborunkkal is, hiszen, az országban egyedülálló módon, 37. alkalommal – megszakítás nélkül – megrendezett városszépítő táborba eddig sosem látott számú személy, 96 fő kisújszállási vagy ide kötődő általános- és középiskolás, valamint 57 fő felnőtt vett részt. A táborvezető Kása Attila volt. De ez nem a teljes létszám. A Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség 31. alkalommal megrendezett országos táborának 12 fő tanuló és 3 fő felnőtt résztvevője is velünk együtt dolgozott. Az eddigi táboroknak mindig Pinczésné Kiss Klára, a szövetség választmánynak tiszteletbeli tagja volt a vezetője, és minden évben az ország más-más települését szépítették, és ismerték meg. Összesen tehát 168 táborozó mintegy 2400 órában végzett értékőrző, értékteremtő munkát.

A teljesség igénye nélkül az elvégzet feladatok: több helyen gyomláltunk, gereblyéztünk intézmények területén belül és a város közterületein is; virágot ültettünk; korlátokat, palánkokat, padokat, lelátókat, kerítéseket, játszóteret festettünk, meszeltünk; raktárt rendeztünk és sok ismeretet szereztünk a Morgó pincéjének pakolása során; javításokat végeztünk a Piculás Civilházban; emléktáblákat és emlékköveket újítottunk fel; egykori épületek homlokzatdíszeit lajstromoztuk és dokumentáltuk; felújítottuk az Alkotóház feliratát; bekapcsolódtunk a Vasúttörténeti Minipark kialakításának munkálataiba; a határban és a város területén fellehető emlékhelyeket, köztéri alkotásokat festettük, tisztítottuk; letisztítottuk és nedvesség elleni szerrel impregnáltuk köztéri szobraink egy részének talapzatát; virágtartókat, kukákat meszeltünk; a Süsü játszótér elemeit, valamint a Szabadság téri játszótér kerítését is festettünk, takarítottunk; 12 buszmegállót takarítottunk, környékét gyomláltuk; a Déli temetőben sírgondozást végeztünk katona- és pedagógus sírokon; az izraelita temetőben folytatódott a cserjézés, kaszálás, elhagyott sírkövek kutatása, állagmegóvása; pakolás, takarítás a Szabadság téri iskolaépület pincéjében.

Mindez persze nem valósulhatott volna meg rengeteg támogatás nélkül. Az országos tábor költségeihez jelentősen hozzájárult a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség. Kisújszállás Város Önkormányzata, és a NEAO-KP-1-2023/6-000005 pályázat keretében Magyarország Kormánya is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül a támogatók között van. A Móricz Zsigmond Református Kollégium rendelkezésre bocsájtotta iskolaépületét a tábor megvalósításához, munkatársait az ebédeltetés lebonyolításához. Minden iskola anyagot adott a végzendő feladatokhoz. A két általános iskola alapítványai is támogatták munkánkat. A Kumánia Gyógyfürdő Kft. is jelentős alapanyag támogatást nyújtott, ráadásul három napon a táborozók térítésmentesen fürödhettek is a munka után délután. A pénzbeli és természetbeni támogatást, helyet, munkát, engedményt adók sora szinte végtelen. Egyesületünk saját forrásait is felhasználta a sikeres megvalósításhoz. Ezen felül nagyon sok biztató szót is kaptunk a lakosoktól. Mindenkinek szeretnénk ezúton is kifejezni köszönetünket!

A munka és annak öröme, az értékteremtő és értékőrző munka eredménye mellett mi is igyekeztünk adni a résztvevőknek valamit köszönetképpen. A táborozók ebédet, napközben frissítőt, az 5 napon keresztül résztvevők feliratos pólót kaptak. Minden tanuló fürödhetett a Kumániában. Csütörtökön a Vigadó felajánlásaként természetfilmet nézhettek a moziban. Az érettségire készülők igazolást kaptak a teljesítendő 50 órás közösségi szolgálatukhoz. A kiemelkedő munkát végzőket külön is jutalmaztuk. Pénteken emlékfát ültettünk, illetve Holokauszt megemlékezésen vettünk részt.

Az országos táborozóknak további délutáni programokat is szerveztünk. Több városnézést, lovas és kézműves foglalkozást, kemencés és bográcsos vacsorát, múzeumlátogatást Kisújszálláson és Karcagon, üzemlátogatást a rizsfeldolgozóban. Ők is mozizhattak velünk, és részt vettek a Vasúttörténeti Minipark avatásán, valamint a pénteki fotókiállítás megnyitóján. Ajándékként városismereti kiadványainkat is magukkal vihették az ország különböző településeire.

A pénzben és természetben érkezett támogatásokat munkára és a helyi értékek megőrzésére fordítottunk, ami, őszintén reméljük, hogy a résztvevőket további munkára, a város lakosait pedig helyi értékeink megóvására ösztönzi. Az országos táborozók ötletet és ösztönzést meríthetek a kisújszállási összefogásból.

Mindenkinek köszönjük a segítségét, és ígérjük, tovább folytatjuk ezt a munkát!

Nagy Lajos alelnök és Kása Attila táborvezető, titkár