Műemléki világnap

2023. április 14-én, délután került megrendezésre a hagyományos, Műemléki világnapi rendezvénysorozatunk.

16 órára, a Kálvin Parkba hívtuk az érdeklődőket, ahol Tatár Zoltán elnök köszöntője után Gaál Kálmán, városépítő polgármester, egyesületünk által, 2017-ben állított mellszobránál helyeztük el a tisztelet koszorúit.

Ezután, a Vásár utca 20. számú ház falán, kiemelt helyi védettséget jelölő táblát avattunk. Dr. Ducza Lajos, egyesületünk tiszteletbeli elnöke elevenítette fel az épület történetét, (melyről, majd részletesen, a Kalendáriumban olvashatnak). Beszédében rámutatott, hogy a település történelme szempontjából meghatározó, hagyományőrző közösségünk munkáját és kultúráját tükröző, sajátos megjelenésű építészeti örökség, a polgárházak mintájára épült az 1800-as évek elején. A történetből kiderült, kevés épület van a városban, melynek lakói olyan meghatározó szerepet játszottak a város életében, mint az itt megforduló családok (Pethék, Bibók, Gaálok, Kordák) tagjai. Pethe Gábor ügyvéd, későbbi rendőrfőnök (szülei építették a házat) Bibó Gedeon városi és a 48-as kórház főorvosának lányát vette feleségül. Az ő lányuk, Pethe Mariska pedig Gaál Kálmán polgármester fiához, Gaál Jánoshoz (későbbi polgármester) ment nőül, kiknek idősebb lánya, Gaál Margit, Korda Andor banktisztviselő neje lett. Az ifjú pár, – nászajándékként – beköltözött a Pethe házba, amit ekkortól Korda-házként ismerünk. A hamar megözvegyült Kordáné, két gyermekével, a táblaavatáson is részt vevő Korda Jánossal és húgával, Madarászné Korda Erzsébettel élt a házban az államosításig. Az 1960-as években Korda János visszavásárolta a családi örökséget, amit 2002-ben, az édesanya halála után, birtokba vettek az ifjú Korda örökösök, s ezzel egy új korszak kezdődött a ház történetében. 2008-tól elkezdődött és napjainkban is folytatódik a szakszerű felújítás. Az épület település képet meghatározó értékű elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő fenntartása kiemelkedően fontos, megóvása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek. Köszönet a Korda családnak, hogy mindezt szem előtt tartják! A táblát, a család nevében Ildikó és a ház jelenlegi lakója, a legifjabb János, valamint Kecze István polgármester leplezte le, majd ifjabb Korda János szólt a szép számú közönséghez, akik – a tulajdonosok invitálására – megtekintették a ház belső részeit is.

A rendezvénysorozat harmadik elemeként, az egyesületünk által 1989-ben alapított Gaál Kálmán Díj átadására került sor a Piculás Civilházban. Felvezetésként, Tatár Zoltán elnök beszélt a Műemléki Világnap jelentőségéről, majd Dömök Péter trombitajátékát hallgattuk meg, akit Orosz Balázs, a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanára kísért zongorán. Ezután került sor a díj átadására, melyet, az elnökség döntése alapján, Balogh Károlyné Kása Erzsébet vehetett át több évtizedes, példaértékű hagyományőrző munkájáért, az ősi mesterség, a szalmafonás tudományának felélesztéséért, tovább adásáért, városunk jó hírnevének öregbítéséért, az egyesület rendezvényeinek sikeres megvalósításához nyújtott számtalan segítségéért.

A programsorozat jó hangulatú, önköltséges baráti vacsorával zárult, ahol, dr. habil Kovács Tibor egyesületi tag adott rövid tájékoztatást az aznap esedékes, Földrajz Éjszakája rendezvénysorozattal kapcsolatosan.

Köszönjük mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a rendezvénysorozat sikeres megrendezéséhez, Kisújszállás Város Önkormányzatának és a NEAO-KP-1-2023-6-00005 pályázatnak pedig az anyagi támogatást.