Időutazás a gémeskút körül

Április 15-én délután, immár 14. alkalommal gyűlt össze számos érdeklődő a Pásztorkodás Emlékhelye körül, a Városvédő és -Szépítő Egyesület meghívására. A rendezvény kezdete a heves zápor miatt csúszott ugyan, de azt követően, sokan családostól érkeztek és több bográcsban is rotyogott a pásztorétel.

Szűcs Gábor kisújszállási lovas gazda és ifjú segítője, Czibi Máté Püspökladányból, közös csikós produkcióval szórakoztatta a közönséget. A fogatosok közül Nagy Sándor és Monoki Ferenc, a kisújszállási Lovas Egyesület részéről sétakocsikázással járultak hozzá az élmény fokozásához. Öröm volt látni, hogy már a családok ifjabb tagjai is milyen magabiztossággal hajtják a fogatot. Rideg Istvánné tagtársunk pedig kiscsibéit hozta el az Állatsimogatóba, a gyerekek legnagyobb örömére.

A Tájházban a csipkeverők és a hímzők, a sátrak alatt a szalma- és csuhéfonók, valamint Nagy István karikás ostor- és pásztorbot készítő mutatta be tudását. Új nevezőkkel, köztük gyerekekkel zajlott a karikás csörgető és vízhúzó verseny. A segítőket, közreműködőket Gönczi Károly tagtársunk bográcsgulyásával vendégeltük meg.

A 48-as Olvasókör Népdalkörei, Angyal Ferenc citerás közreműködésével, a megszokott lelkesedéssel nótáztak a sátor alatt, melyhez az érdeklődő közönség is szívesen csatlakozott. Nagy István tárogatós az eső tematikájára felfűzött népdal csokorral lepte meg a közönséget.

A rendezvény során kisebb csoportok alakultak, a hivatalos programot követően még órákig folyt a „jóízű” történetmesélés, múltidézés. A közönség soraiban most is, mint minden évben, a jól ismert arcok mellett, újakat is felfedeztünk.

Köszönjük, hogy aktív részvételükkel élővé teszik a hagyományőrző programot! Jövőre is változatos programmal várjuk Önöket!

A rendezvényt Kisújszállás Város Önkormányzata, a Nagykun Hagyományőrző Társulás és a NEAO-KP-1-2023/6-000005 pályázat támogatta. A kútnak és környékének, valamint, az emléktáblának a rendbetételével a közeli lakosok és egyesületünk tagjai is hozzájárultak ahhoz, hogy az egész évben kedvelt pihenő- és emlékhely idén tavasszal is megszépüljön.