TeSZEDD! 2023

Önálló kezdeményezésként, ám az évek óta sikeres TE SZEDD! akció tavaszi helyi megszervezésével a kisújszállási Városvédő és –Szépítő Egyesület 2022. március 31-én és április 1-én szervezett köztisztasági napot. Ehhez a Petőfi Vadásztársaság és a város iskolái is csatlakoztak szervezett keretek között.

Összesen 162 fő vett részt a munkában az elég erős tavaszi betegség-hullám ellenére. Ebből mintegy 90 fő általános iskolás, 17 fő középiskolás, és mintegy 55 fő felnőtt. A felnőttek gyakorlatilag mind a városszépítő egyesület vagy a vadásztársaság tagjai, illetve az iskolák pedagógusai voltak, a városban közzétett felhívásra alig érkezett a gyülekezőhöz résztvevő. A szervezőmunkában ismét különösen nagy segítséget jelentett az általános iskolák aktív közreműködése. Középiskolában elsősorban az érettséghez teljesítendő 50 óra közösségi munka, és egy környezetvédelmi projekt jelentett motiváló erőt a jelentkezésre.

Összesen a két nap alatt mintegy 700 munkaórában, 450 zsákban mintegy 4840 kg mért hulladékot, ezen felül mintegy 1000 kg gumiabroncsot, illegálisan elhelyezett „szemetet” gyűjtöttünk össze a bejárt mintegy 60 km hosszú szakaszon. A városból kivezető összes út mentén tevékenykedtünk, felhasználva a Mezei Őrszolgálat és a Közterület Felügyelők által adott információkat. Továbbá a város határában a hivatásos vadászok tájékoztatása alapján szennyezett területek voltak a mostani akcióban érintettek. A mezőőrök, a közterület felügyelők és a hivatásos vadászok maguk is személyesen teljes létszámban vettek részt a gyűjtésben.

Ez egyrészt nem kis teljesítmény, másrészt elszomorító, hogy a lakosság ennyire nem törődik környezetével, és szándékosan okoz kárt. Ez abból is látszik, hogy a felelőtlenül eldobált csomagolóanyagok mellett egyre több a zsákban összegyűjtött, és az utak mentén szándékosan, szennyező módon elhelyezett, de eredetileg máshol keletkezett hulladék is. A leginkább szennyezett terület a régi 4-es út Kenderes felé, és a Táncsics utca végétől a Lógókert oldala volt. Ezekre a területekre térfigyelő kamera elhelyezése is indokolt lenne.

Mindenki lelkesen, balesetmentesen dolgozott. Köszönjük minden közreműködőknek a segítséget! Reméljük, a résztvevők, és példájuk nyomán mások sem fognak illegálisan hulladékot elhelyezni sehol!

Az akciót támogatták:

Kisújszállás Város Önkormányzata pályázati összeggel, valamint mezőőreinek, közterület felügyelőinek aktív közreműködésével.
A Nemzeti Együttműködési Alap a NEAO-KP-1-2023/6-000005 pályázat keretében nyújtott támogatást.
A korábbi TE SZEDD! program zsákokkal, kesztyűkkel.
Az Optibusz-City Kft. autóbuszok biztosításával.
Az Arany iskola láthatósági mellények, szemetes zsákok, és az egyik szállító busz biztosításával.
A Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadászainak és tagjainakmunkájával, járművek, szemetes zsákok biztosításával.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kisújszállási Mérnöksége kisújszállási üzeme a telephelyére beszállított hulladék tovább szállításával Karcagra.
A Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Orovicz László, Győri József, B. Szabó Kálmán, Nagy Lajos a hulladékot gyűjtötték be és szállították a Közútkezelő telephelyére saját járműveikkel.
Horváth Péter, Nagy István, Szőke János, Berényi János, Borsi István a résztvevőket szállította saját autójával a különböző munkaterületekre.
A Városvédő és –Szépítő Egyesület zsákokat, kesztyűket, láthatósági mellényeket biztosított készleteiből. Illetve minden résztvevőnek adtunk egy müzli szeletet és egy üveg ásványvizet pályázati forrásainkból.

Nagy Lajos és Kása Attila
szervezők