36. Városszépítő tábor

A tábor elvégzett munkákról címszavakban:

Festési, lazúrozási munkálatokat végeztünk a Kumánia Gyógy- És Strandfürdő Kft területén 4 napon keresztül, a Piculás civil házban pakolási, takarítási feladatokat végeztünk, a VCA pályázat keretében megvalósítandó utólagos talajnedvesség elleni szigetelés kapcsán. A Déli temetőben sírgondozási munkálatokat végeztünk. Megújulhattak a katona és pedagógus sírok, Erdélyi Sándor családi sírja, valamint a Szovjet Emlékmű környéke. A Morgó teljes kerítés szakaszát 2 nap alatt kívül- belül lenolajjal lekentük. A COOP ABC homlokzatát csütörtökön portalanítottuk le. Lefestettük a

Vigadó előtti kerékpárt. A Vásár utca elején lévő varroda előtti tér felújítása okán, a Vadászcsárda elől 8 beton kukát helyeztünk át. A kő kukákat úgy helyeztük el, hogy a gyalogos forgalmat ne zavarja, de megakadályozza a tér parkolóként történő használatát. A frissen meszelt kő kukákba Vatai Csaba tagtársunk által felajánlott egynyári virágokat ültettünk be. A tönkre ment padka követ helyreállítottuk. A többi belvárosban lévő kő kukák és virágtartók meszelését 2 napon alatt végeztük el. A határban lévő táblák, szükség szerint javítottuk a korhadt elemeket cseréltük pótoltuk, továbbá a Kun kapu és a Bárány kút lenolajozását is elvégeztük. A Bárány kút és Süsü játszótér fa szerkezeti elemeit lazúrozását is elvégeztük. Az Illéssy Iskola udvarán lévő padok, korlátok, kerékpár tárolók festése is a feladataink közé tartozott. A Móricz Zsigmond Református Kollégiumhoz tartozó 4 intézmény udvarán: a Kollégium, az Arany 2., a Szabadság téri épület, valamint a Gimnázium udvarán lévő padokat, csiszoltuk és festettük a középiskolás diákokkal. Az Arany 2 épületében lévő kiskertet is kigyomláltuk, valamint a Szabadság téri épület udvarán lévő játszótéri elemeket csiszolták és festették, és még az aszfaltozott pályát és foci kaput is fehére festettük. A Kossuth Lajos utca 3-9 társasház előtt lévő fehér korlátok festettük. 9 db épített buszmegálló meszelését végeztük el. A kisújszállási MÁV Állomás peronján lévő kő virágtartókba egynyári virágokat ültettünk. Az Izraelita temető gondozásában nagyot léptünk előre. 5 napon keresztül dolgoztunk. A temető teljes területén sikerült levágni a füvet, valamint a leghátsó sírokig is eljutott a líciumot, vadrózsát és akácot kivágó szorgos csapat. Fodor Kálmán tagtársunk pénteki napon vállalta, hogy a tábor végén saját gallydarálójával felaprítja a kitermelt zöld anyagot. A kisméretű megdőlt gyereksírok köveit helyre állítottuk. A földön lévő, ledőlt sírkövek feltárásával 22 db eddig nem ismert új sírkövet fedeztünk fel, amelyet a föld vagy a sűrű növényzet eddig eltakart. Találtunk egy nagyon régi egyedi kivitelezésű csak héber feliratú nagy betontömbhöz hasonló díszkövet is.

Táborozók:

Táborban vagy közvetlen előkészítésben résztvevő felnőttek létszáma 44 fő volt, az általános iskolákból 39 fő, a táborban összesen 5 középiskolából 20 diák teljesített közösségi szolgálatot összesen 433 órában. Nagy öröm számunkra, hogy a vidéki lakhelyű, de városunkban tanuló közép- (és kisebb számban általános-) iskolások is örömmel vesznek részt a munkában. Még nagyobb elismerés, hogy egykori, ma már nem Kisújszálláson élő városvédő táborozók is elküldik gyermekeiket (nagyszülőkön keresztül) a táborba, mert fontosnak tartják a szülővárosához való kötődést, valamint a városszépítés gondolatának gyermekeikbe történő plántálását. Illetve olyanok is részt vettek a táborban, akik kisújszállási lakosok, de más településen járnak középiskolába.

Táborban vagy közvetlen előkészítésben résztvevő felnőttek:

Ábri Imre; Ari Géza; Ari Károly; Barabás Rudolf; Boda János; Csatáriné Kovács Mária; Dr. Varga Zoltánné Erzsike; Duli Annamária; Fekete István; Fekete Istvánné; Fekete Sándorné; Fodor Kálmán; Geszti Jánosné; Gulyás Sándor; Hídvéginé Kuliga Gyöngyi; Holló Lászlóné; Id. Rácz Miklós; Imre Olga; Janó Valéria; Kása Attila; Kása Gábor; Kása Gáborné; Kovács Krisztina; Kovács Sándorné; Kustár Krisztina; Liszka Noémi; Miltényi Katalin; Molnár Imre; Mrenáné Gönczi Katalin; Nagy Lajos; Oláhné Széll Mária; Posztós Sándor; Ráczné Vatai Erzsébet; Somogyiné Harmati Angéla; Szabó Henrietta; Szabó Lajos; Szűcsbé-Nagy Zita; Tatár Zoltán; Tatár-Balla Ágnes; Tóth Erzsébet; Tuka Antal; Varga Anikó; Végh Melinda; Zsoldos Zoltán;

Táborzáró:

Pénteki napon 10:00-ra minden munkaterületről beérkeztek a diákok és felnőttek, és megkezdődtek a tábor bezárásával kapcsolatos pakolási, dobozolási, válogatási, takarítási feladatok. Mindenki kivette a részét a munkálatokból, így a tábor végén úgy hagyhattuk el az iskola épületét, mint amikor egy héttel korábban oda érkeztünk.

Táborvezetőként megköszöntem az elvégzett fegyelmezett munkát. Nagy öröm volt mindannyiunk számára, hogy a rekkenő hőség ellenére, minden gyerek szépen, fegyelmezetten végezte el a rá szabott feladatot. A tábor alatt baleset nem történt. A kiemelkedően jól teljesítő diákok külön csoki jutalomban részesültek. Dicséret illeti minden résztvevő gyereket. Ezen felül viszont a nagy odafigyeléssel, szorgalommal és kitartással végzett különösen nehéz fizikai munka elvégzése miatt az alábbiak külön dicséretet is érdemelnek:

Budai Lejla, Csongrádi Csanád, Fekete Dávid, Herczegh Dávid, Katona Virág, Kiss István, Koszta Amina Brigitta, Kozák Péter, Lakatos Kálmán, Máté Viktor Tamás, Monoki Szilárd Bence, Nagy Ágota, Nagy Lajos, Nagy Lili, Nagy Lucza Flóra, Nyíkos István, Ökrös Krisztián, Ramos Gyula, Szabó Kende, Szatmári Ádám, Szilágyi Vivien, Tóth Krisztián, Tóvizi István Dávid, Török János, Új Dávis Imre, Vilicsku Viktor, Zilizi Tibor.

Természetesen a legifjabb még a 7. életévét betöltött Ábri Szabolcs is kapott csokoládét, hiszen végig ott volt nagyapja mellett a tábor alatt.

KÖSZÖNET ÉS HÁLA MINDENKINEK!

A kiosztott új pólókban átvonultunk a Városháza elé, ahol a táborzáró fénykép elkészült Balogh Bea segítségével. A tábor emlékéül oszlopos kocsányos tölgyet ültettünk a Kapitányok fasorában a korábbi években kiszáradt fa helyére. A hagyományoknak megfelelően most is a tábor utolsó napján 11:00-kor megemlékeztünk a Holokauszt kisújszállási áldozatairól a Pallagi Gyula téren kialakított emlékfalnál. Dr. Ducza Lajos tiszteletbeli elnökünk mondott beszédet. A megemlékezés végén tiszteletünk jeleként, apró kavicsokat helyeztünk el az emlékfalnál.

Köszönjük a nagylelkű támogatást és az adományokat!

Köszönjük Tóth József főigazgató úrnak és Erneszt Antal Pál tagintézmény vezetőnek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a Szabadság téri Iskola épületét.

A KUNSZÖV Textilruházati Kft-nek és külön köszönet Somlyai Árpádné Erzsikének, hogy idén 60 db jó minőségű pólókat adományozott a tábor részére.

A KUMÁNIA GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDŐ Kft.-nek, hogy három délutánra felajánlotta a táborozó gyermekeknek díjmentes strandolási lehetőséget. A strand szolgáltatásait a gyermekek: hétfőn 24-en, kedden 36-an, szerdán pedig 35-en vették igénybe. Nagyon hálásak vagyunk Kecze Mátyás ügyvezetőnek a felajánlásért és Szabó Csaba segítő együttműködésért.

Tóth Zoltán ügyvezető úr a Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft. nevében 100.000,- Ft értékben a tábori festék költségekhez járult hozzá.

Kecze István polgármester úr által vezetett Kisújszállás Város Önkormányzatának, hogy  a képviselő testület 128.000,- támogatást szavazott meg Egyesületünknek a táborra. Köszönjük a városvezetésnek, hogy ezekben a nehéz időkben is nagylelkűen támogattak bennünket!

Minden támogatás és segítség jól jött! Így köszönjük Janó Lajosnak a lehetőséget, hogy a Vigadó Kulturális Központban egy természetfilmet: Vadlovak – Hortobágyi mese címmel díjmentesen megnézhettünk. A kisújszállási COOP ABC-nek, hogy 10 zsugor ásványvízzel támogatta a táborban dolgozókat. Adományuk a rekkenő hőségben jó szolgálatot tett. Vatai Csaba egyesületi tagunknak, hogy saját kertészetéből 4 láda virágot adományozott a tábornak. Horváth Lászlónénak, Molnár Imrének, Nagy Gy. Rózának pénzadományát. A Bagaméri Fagylaltozónak, hogy 70 gombóc fagylaltot kaptunk kedvezményes áron.

Végül de nem utolsó sorban a rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Együttműködési Alap a NEAO-KP-1-2022/6-000007 számú pályázattal.

Végső értékelés

A 36. Városszépítő tábor – hasonlóan az előző évek, évtizedek táboraihoz – rendkívül hasznos, értékmegőrző és egyúttal értékteremtő programja volt Kisújszállásnak. A munkát végző diákok és felnőttek példaértékű, hatékony és látványos módon tették szebbé közterületeinket, annak ellenére, hogy a tábor hete alatt rekkenő hőségben kellett dolgozniuk. Továbbra is bebizonyosodott, hogy az ilyen jellegű közösségi munka csoportformáló hatású: egyszerre kovácsolja össze a különböző korosztályú részvevőket (gyerekek, tinédzserek, felnőttek, nyugdíjasok) és egyúttal remek együttműködési készségre sarkallja őket. A tábor erősíti a lokálpatriotizmust, legjobb bizonyíték erre az, hogy a korábbi táborozók most már felnőttként saját gyermekeiket is elküldik a városszépítő hétre. Külön öröm számunkra, hogy a tábor résztvevői megismerkedhetnek Kisújszállás helyi értékeivel, és részt vehetnek azok megóvásában. Bízom benne, hogy az országban egyedülállóan működő tábor még hosszú ideig szolgálhatja szeretett városunkat.

Kisújszállás, 2022. július 7.

Kása Attila
titkár/táborvezető