Felhívás helytörténeti kutatásban történő közreműködésre

Tisztelt kisújszállási Lakosok!

A Városvédő és –Szépítő Egyesületen belül folytatott helytörténeti kutatómunkánk során felmerült, hogy a városban előforduló családnevek, nagy múltú családok történetével is foglalkozzunk egy kicsit. Ennek első lépéseként a megkülönböztető betűvel rendelkező családnevekben előforduló betűk jelentését szeretnénk feltérképezni.

Ízelítőül az 1745-ös Redemptio alkalmával készült névsorban szereplő betűkkel, vagy előnevekkel rendelkező családneveket itt felsorolom (a nevek szerint betűrendben). A. Berényi, K. Farkas, Á. Kis, K. Kovács, V. Nagy, Ú. Nagy, Sz. Nagy, K. Nagy, Sz. Pólya, B. Rácz, J. Szabó, M. Szabó, D. Szabó, P. Szabó, Cs. Tóth, B. Tóth, Z. Tóth. Például a K. Nagyról tudjuk, hogy a Kötélverő Nagy előnév rövidülését takarja. A következő évszázadokban a lakosság számának növekedésével a megjelenő betűk száma is nőtt. Illetve 1953-ban az állami anyakönyvezés során eltörölték ezeket, csak külön kérelemmel lehetett tovább használni, vagy visszakapni.

Szerencsére ma is sokan használják nevükben a megkülönböztető betűket. Szeretnénk a lehető legbővebb körben kutatni és közzétenni ezeknek a betűknek a jelentését, történetét. Kérjük, hogy 2022. március végégig jelezzék a 30/4795886-os telefonszámon vagy a nagylala15@gmail.com e-mail címen Nagy Lajos alelnöknek, illetve személyesen az Arany János Városi Könyvtárban Tatár-Balla Ágnesnek, ha tudnák ilyen információval segíteni kutatómunkánkat.

Köszönettel:

Nagy Lajos
alelnök