Időutazás a gémeskút körül

Szeptember 25-én, szombaton délután, immár tizenkettedik alkalommal gyűlt össze több száz érdeklődő a Városvédő és -Szépítő Egyesület meghívására a Gémeskút körül a Pásztorkodás Emlékhelyén. A gyönyörű időjárás kedvezett a programoknak és kicsalogatott sok olyan családot is, akik most először vettek részt a programon. Jó volt látni, hogy az állattartás emlékét gyermekkorból őrzők és a ma is jószágokkal foglalkozók mellett sok fiatal is eljött.

A Tájházban a csipkeverők és a hímzők, a sátrak alatt a Szalma- és Csuhéfonók, valamint Nagy István karikás ostor és pásztorbot készítő mutatta be tudását és invitálta a fogások kipróbálására az érdeklődőket. A szokásokhoz híven volt karikás csörgető, karikás ügyességi és vízhúzó verseny valamint a lelkes főző csapatokat is jutalmaztuk.

Látványos programelemekből sem volt hiány. Szűcs Gábor csikós bemutatóval, a fogatosok sétakocsikázással, a Nagykun Nádor Huszár Bandérium csoportos honfoglalás-kori bemutatóval érkezett. A Bandérium sátrában a felszereléseket közelről meg lehetett tekinteni, a fegyvereket kipróbálhatták, a gyerekek lovagolhattak is. Az Arany iskola Népi Műhelye a püspökladányi CSIMI Handa Banda zenekar kíséretével hajdúsági népdalokat énekelt. Kiss Katinka, Nagy Ágnes, Pethe Mihály és Tatár Péter túrkevei táncokat adtak elő. A 48-as Olvasókör Asszonykórusa és Dalárdája öröm énekléssel lépett fel Angyal Ferenc citerajátéka kíséretében. Nagy István tárogatós is ízelítőt adott pásztornótákból. Monoki Attila marha kifogással gazdagította a programot.

Köszönjük, hogy aktív részvételükkel teszik élővé a hagyományőrző programot! Jövőre terveink szerint már a tavaszi kihajtás alkalmával várjuk Önöket!

(Nagy Lajos alelnök beszámolóját Balogh Beáta képei színesítik.)