Műemléki világnap

A Városvédő és -Szépítő Egyesület 2019. április 26-án délután rendezte meg a Műemléki világnapi programsorozatát.

Emlékfalat avattunk, mellyel Csukás István Kossuth-díjas író, költő egykori szülői házának helyét jelöltük meg a Kossuth utca 30. szám előtti közterületen. Az emlékfalon két tábla látható. Az Oláh László műköves mester által készített gránit emléktábla jelzi ezután az arra járóknak, hogy városunk híres szülötte ezen a helyen töltötte gyermek- és ifjúkorát, Pintér Attila szobrászművész plasztikája pedig magát, Csukás Istvánt és az általa teremtett legkedveltebb mesehősöket ábrázolja bronzba öntve, örök emléket állítva ezzel az emlékezetnek. Az avatás kezdetén Ari Katalin tanárnő szavalta el a mindannyiunk számára oly kedves Rigmus két hangra című verset, majd az író, költő munkásságát Kecze István polgármester ismertette a szép számú közönséggel, felidézve Csukás István saját vallomásait kisújszállási kötődéséről. Az avatás perceit Szűcs Gábor hagyományőrző gazda lovas jelenléte is színesítette.

Ezután – immár hagyományosan – a Kálvin parkban álló Gaál Kálmán szobor koszorúzására került sor, tisztelegve városépítő polgármesterünk munkássága előtt.

A Piculás Civilházban folytatódott a programsorozat, ahol az Arany Iskola Népi Műhelyének tagjai, Eszenyi Emese, Győri Dorka, Lakatos Kálmán, Lukovszki Bori és Ökrös Nóra nagyszerű előadásában rábaközi népdalcsokrot hallhattunk. Felkészítőjük Szilágyiné Horváth Henriette tanárnő és Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes. Ezután az egyesület által alapított Gaál Kálmán díj átadására került sor. Az elnökség döntése alapján idén Kása Attila egyesületi titkár részesült az elismerésben, a város szépítésében, értékeinek őrzésében és az egyesület tevékenységében folytatott példaértékű munkájáért. A rendezvénysorozat jó hangulatú baráti vacsorával zárult.

Köszönjük a VGN Kft.-nek az emlékfal elkészítésében végzett munkáját, Szepesi Jenőnek a gránit táblán lévő fotó elkészítését, az OptiBusz Kft.-nek az érdeklődők szállítását, Kisújszállás Város Önkormányzatának pedig a rendezvénysorozat megvalósításához nyújtott anyagi támogatást.