Időutazás a gémeskút körül

2019. április 27-én tízedik alkalommal került megrendezésre a Pásztorkodás emlékhelyén a Szent György napi állatkihajtáshoz kapcsolódó hagyományőrző rendezvény.

A változékony időjárás ellenére szép számmal jelentek meg az érdeklődők, hogy együtt szurkoljanak a versenyek résztvevőinek, ráérősen beszélgessenek, felelevenítsék saját, vagy szüleik, nagyszüleik emlékét. A bográcsban fővő ételek illata és a körülötte folyó előkészületek hangulata is csalogató lehetett.

A helyszínre érkezők örömmel tapasztalták, hogy végre, megújult a pásztorszobor, amely Ábri Imre tagtársunk kitartó, több hónapos, precíz munkájának köszönhető. A renoválási munkálatok során Kása Imre és Nagy Imre voltak segítségére, a talapzatot a Kunferr Kft. készítette és ajánlotta fel, a felületkezelést pedig az Eposz Kft-ben készítették kedvezményesen. Reméljük, hogy pásztorunk, így, megfiatalodva, hosszú évtizedekig áll szilárdan, örök mementóul az egykor mindennapos tevékenység hirdetőjeként.

A résztvevők köszöntése után Szűcs Gábor helyi hagyományőrző mutatott be csikós „kunsztokat” lovával, később a Nagykun Nádor Huszárbandérium tagjai vonultak be Horváth György vezetésével. A felvonuló lovas kocsikon, hintókon utazhattak a vendégek, a bátrabbak a lovak hátára is felülhettek. A Karikás Ostor Csörgető Versenyen – az évek előrehaladtával – egyre szebb figurákat láthatunk a helyi és vidéki versenyzőktől. Idén Monoki Attila és Kovács István hagyományőrzők ostoros élőbólyás, ügyességi bemutatóval és az „asszonyverés” tudományának ismertetésével is szórakoztatták a közönséget. Ezt követően vízhúzó versenyre került sor. Erős férfiemberek időre húzták a vizet a kútból a közönség gyűrűjében. Monoki Imre és fia kolomp, csengő és juhászkampó gyűjteményéből hozott ízelítőt, az érdeklődők nagy örömére. A szalmafonók ebben az évben csutka ízíkből készítettek gyerekjátékokat, díszeket. A programba jól illeszkedett Nagy István tárogatós előadása, valamint a 48-as Olvasókör Asszonykórusának és Féri Dalárdájának népdalcsokra, melyet Angyal Ferenc kísért citerán. Nagy érdeklődésre tartott számot Nagy István kézműves bemutatója, aki karikásokat, pásztorbotokat és fokosokat készít művészi szinten. A gyerekek állatot simogattak, érdeklődés kísérte a Kossuth Fotóklub kiállítását, valamint sokan kitöltötték a rendezvény témájához kapcsolódó totót is. Sok érdeklődő belátogatott a Tájházba, ahol a csipkeverőkkel és a hímző kör tagjaival találkozhatott.

A versenyekért kapott jutalmak átvétele után az ételek elfogyasztásáé volt a főszerep, a résztvevők lelkesen kóstolgatták és megelégedéssel fogyasztották a jól sikerült pásztorételeket, de előkerültek a jóféle házi pálinkák, borok is. A délután jó hangulatú, közös beszélgetéssel ért véget.

Úgy érezzük, a hagyományőrző rendezvénnyel ismét sikerült megvalósítani célunkat: késő estébe nyúlóan, kellemes, beszélgetős, családias hangulatban telt a délután, ahol a pásztorélet számos momentumát felelevenítettük.

Köszönjük minden segítőnek és résztvevőnek a közreműködést, Kisújszállás Város Önkormányzatának és a Nagykun Hagyományőrző Társulásnak a rendezvény színvonalas megvalósításához nyújtott anyagi támogatást, a Városgazdálkodási Nonprofit Kft-nek és a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtárnak pedig az előkészítésben nyújtott elengedhetetlen segítséget.