TeSzedd! 2019

Kisújszállás bel- és külterületén, kiemelve a bevezető alsóbbrendű utak melletti területeket sosem tapasztalt mennyiségű, egyre szaporodó illegális hulladék látványa bőszítette a város lakosait. A Városvédő és -Szépítő Egyesület munkatervébe ebben az évben is, mint minden tavasszal felvette a szemétszedés megszervezését. 2019-ben az országos TE SZEDD! akciót is hamarabb hirdették, mint a korábbi években. Így tudtunk csatlakozni. Még a fű sem nőtt fel nagyon és a remek időjárás is segítette a tettre kész jelentkezőket. Az országos honlapon is az egyesület regisztrált a városból koordinátorként.

Több hetes előkészítő, szervező munka után megérkeztek az akció zsákjai, kesztyűi. Azt is tudtuk, hogy tagjaink közül és az iskolákból hány főre számíthatunk, köszönet ezért minden iskola vezetésének és kijelölt kapcsolattartóiknak. Ezen kívül a város lakosságából is szerveződtek öntevékeny közösségek. Ebben az évben a zsákok elszállítását is vállalta az országos központ (a helyi hulladékkezelő cégek bevonásával).

Az akció Kisújszálláson három részletben, a feladatok és területek pontos felosztásával zajlott. Március 16-17-én egy öntevékeny csoport tisztította a régi 4-es Kenderes felé vezető részét. Őket zsákokkal és azok elszállításával segítettük. Március 22-én pénteken zömmel az Arany és az Illéssy iskola tanulói, tanára,i egyesületi tagok, a közterület-felügyelők és a mezőőrök közreműködésével dolgoztak a város nyugati és déli kivezető útjai mentén. Március 23-án a Móricz és a Kossuth tanulói és tanárai, valamint sok önkéntes felnőtt csatlakozott az akcióhoz, elsősorban a keleti oldalon folyt ekkor a munka. Külön szeretnénk kiemelni, hogy óvodástól a nyugdíjasig fogtak össze a szemét eltüntetésére a résztvevők. Igazi szemléletformáló foglalkozássá alakult az egyébként is hasznos szemétszedés.

Az akció számokban. 120 fő vett részt a szemétszedésben, átlag 4 munkaórát teljesítve. Ez 1500 Ft/óra díjjal számolva mintegy 720.000 Ft költségtől kímélte meg a várost. A központtól kesztyűket, zsákokat kaptunk. A Közútkezelő Kht. szintén zsákokat adott. Ezt egészítette ki az egyesület munkavédelmi kesztyűkkel, szerszámokkal és kis úticsomagokkal a résztvevők számára mintegy 50.000 Ft értékben. Kilenc fő magánszemély és három közület (VGN Kft., Optibusz-City Közlekedési Kft., a Mezei Őrszolgálat) 30 gépi munkaórában, mintegy 150.000 Ft értékben biztosított járműveket a személyek és az összegyűjtött szemét szállításához térítésmentesen.

Mindennek eredményeként 540 zsákban 5040 kg (több mint öt tonna!!!) illegális hulladékot gyűjtöttünk össze.

Köszönjük a támogatást, a részvételt. Bízunk benne, hogy egyre kevesebb munkánk lesz a jövőben.

Vigyázzanak környezetünk tisztaságára!

Nagy Lajos és Kása Attila
a Városvédő és -Szépítő Egyesület tisztségviselői
a program városi koordinátorai