A szeptemberi forgatag és egyesületünk…

Írta: Nagy Gy. Róza

Gyakran hangzik el a városban, hogy nem kellene ennyi program. A nyilatkozók talán nem is gondolnak arra, hogy a rendezők és a lelkes civil szervezetek milyen sok munkával és szeretettel készülnek ezekre az eseményekre. Hosszú időn keresztül, önkéntesen, a bemutatkozás szándékával, helyi, országos, sőt európai rendezvényekhez kapcsolódva.

Egyesületünk számára ilyen csatlakozási lehetőség volt szeptemberben az Elszármazottak VII. Találkozója, a Kulturális Örökség Napjai, a Kivilágos-kivirradtig program és a Kunok II. Világtalálkozója. A rendezvényekre hónapokig készültünk. Számba vettük saját lehetőségeinket (tagok tudása, szabadideje), partnereket kerestünk, partnerséget vállaltunk, anyagi forrásokat tártunk fel (saját források, sikeres pályázatok, adományok). Úgy érezzük sikeresek voltunk, munkánkkal gazdagítottuk a város kulturális életét, közösségének összetartozását.

Az elszármazottak találkozóinak rendezésében a kezdetektől részt veszünk. Egyesületünk vállalta a kirándulások lebonyolítását, és minden alkalommal 1-1 maradandó érték létrehozását. Bejártuk a várost, a külhatárát, a Nagykunságot. Bemutattuk a város fejlődését, felavattunk új alkotásokat. Ezek voltak: Marjalaka,- Pap-gáttya,- Csivag-ér,- Turgony,- Bogarasi-halom emlékhely; a dr. Petkovics Tamás, Burai Zoltán  és a Kiss Tamás emléktábla. Ezek az értékek mindig közös összefogással születtek

Így az idei is, a Göröngyös-tanyai Állami Elemei Népiskola „hűlt helyének” megjelölése.  Több mint 82 támogatónak köszönjük a több mint kétszáz ezer forint anyagi-, másoknak a természetbeni, vagy fizikai munkával nyújtott támogatást. Közel száz főnek a megható avató ünnepségen való részvételt, a visszaemlékező szavakat, a közös éneklést, az elhatározást, hogy minden tanyai iskola helyét megjelöljük. Köszönjük dr. Tóth Albertnek a túravezetést.

A találkozót foto kiállítással köszöntöttük. Helyi és elszármazott barátaink képeiből válogattunk, hogy emlékeztessünk az eddigi találkozók legszebb pillanataira, hangulatára és hívjunk a következőkre is. Rendezte: Balogh Beáta.

Részünk volt a református templomban tartott, Kiss Tamás költő századik születésnapjára emlékező eseményben. A színvonalas megemlékezés az ötlettől a megvalósításig dr. Kiss Kálmánné érdeme. Mint, ahogy sok-sok egyesületi tag érdeme a szervezésben, a technikai feladatok megoldásában való részvétel.

A Kulturális Örökség Napjai-t idén is megrendeztük. Ezzel az eseménnyel szintén Kiss Tamás emlékének adóztunk. A Debreceni Irodalmi Múzeum partnereként „Világosodj, akár a mécs…” című kiállítás megrendezésével tettük lehetővé irodalmi értékeink,- városunk híres szülötte családi,- iskolai,- lelkészi emlékeivel, egy ember, egy közülünk való gazdag életútjának megismerését. Több mint 700 látogatója volt a kiállításnak Elsősorban az általános iskolásokat hozták el lelkes nevelőik, de igen sok volt a felnőtt érdeklődő is. A kiállítás anyagának nagy része egyesületünk tulajdonába került. Igény esetén szívesen adjuk kölcsön 1-1 kamara kiállítás megrendezéséhez iskoláknak, civil szervezeteknek.

A Kivilágos-kivirradtig programon környezetvédő és ismeretterjesztő munkánkat mutattuk be „zöld sátrunkban”. (Ez a sátor igazán zöld és igazán a miénk. Egy EU-s pályázaton nyertük.)  Megismerhették az érdeklődők a parlagfű-mentesítésben végzett munkánkat, a közterületek virágosításában, a város tisztasága érdekében kifejtett tevékenységeinket. A különböző feladatlapokat több mint 150 látogató oldotta meg. Reméljük, hogy a kiosztott kiadványokat, folyóiratokat is szívesen olvasgatják.

Tulajdonképpen minden rendezvényünkkel, vagy a partnereink rendezvényein való részvétellel a Kunok II. Világtalálkozója eseményeihez is kapcsolódtunk. Ott voltak tagjaink Karcagon az ünnepélyes megnyitón, a nemzetközi foto kiállítás megnyitóján, a lovas napokon segítőként és programmal is. (Időutazás…, főzőverseny.)

Köszönjük a támogatást az adományozóknak, az Önkormányzatnak, a Nagykun Hagyományápoló Társulás Tanácsának. Köszönjük a munkát egyesületünk tagjainak, az érdeklődő részvételt minden elszármazott és itthoni barátunknak.

Városvédő és –Szépítő Egyesület Elnöksége