Ünnepi közgyűlés

A 25 éves városvédő egyesület ünnepi közgyűlése és a Műemléki világnap rendezvényei

Írta: Ari Géza

1934 – 1987 – 2012. Ez a három jeles évszám szerepelt a Kisújszállási Városvédő és –Szépítő Egyesület azon meghívóján, amelyen az egyesület fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett Ünnepi Közgyűlésre hívták a szervezet tagságát, az alapító tagokat, a társegyesület képviselőit, a támogatókat.

Az első évszám az előd városszépítő egyesület megalakulására utal, melynek dr. Csányi József orvos volt az elnöke. 1987-ben újjászerveződött az egyesület, Fekete Imre – akkori népfont titkár – vezetésével. Az egyesület alakuló közgyűlésén dr. Szabó Lajost elnöknek, dr. Ducza Lajost alelnöknek, Kovács Kálmánt titkárnak választották meg. A 2012. április 20-án, a Városháza Dísztermében tartott Ünnepi Közgyűlés a városvédők aktív, sikeres tevékenységben eltelt negyedszázadát volt hivatott méltatni, értékelni.

A program az egyesületi zászló behozatalával vette kezdetét, amelyre Illéssy Ádám regnáló nagykunkapitány kötött emlékszalagot. Elsőként Kecze István polgármester (az egyesület alapító tagja) a város, az önkormányzat nevében köszöntötte a jubiláló közösség tagjait. Elismerését fejezte ki az elmúlt negyed század során a város fejlődése érdekében közösen végzett, tudatos, felelősségteljes értékvédő, értékteremtő munkáért.

A napirendek sorrendjében az egyesület 25 évének főbb történéseit dr. Ducza Lajos, az egyesület tiszteletbeli elnöke foglalta össze. A helyi városvédők által végzett sokirányú tevékenységet jól érzékelteti a Séták Kisújszálláson című képes kiadvány is. Az érdeklődőknek szemléletesen  mutatja be a város természeti- és építészeti értékeit, köztéri alkotásait s azon emlékhelyeit is, amelyek a városvédők keze nyomát is őrzik. „Az egyesületi tagok a város önkormányzatában, az intézmények, a cégek, a civil szervezetek vezetésében dolgozva komoly befolyásoló tényezők a város karakterének megőrzésében, a hagyományok ápolásában.

Remélhetőleg a tagság aktivitása a városszépítő tevékenységben az elkövetkezendő években is megmarad, tovább bővül!” – hangsúlyozta értékelő összegzésében az egyesület tiszteletbeli elnöke. Ezután az alapító tagok köszöntésére került sor. Nagy Lajos alelnök méltatta az alapítók tevékenységének fontosságát, majd az emléklapok átadására került sor. A közgyűlés Tatár Zoltán elnök beszámolójával folytatódott, aki az egyesület terveiről, célkitűzéseiről is beszélt. „Bizton állíthatjuk, minden siker az összefogáson múlik. A jövőben is fontosnak tartjuk a város lakosságával, a társszervezetekkel, az önkormányzattal, intézményekkel, cégekkel történő olyan irányú együttműködést, amely településünk további szépülését, értékeink megőrzését szolgálják. – mondta az elnök.

A napirend Hozzászólások pontjában Karácsonyi György, a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének választmányi tagja, a debreceni egyesület elnöke és Sas István a jászberényi városvédő egyesület képviselője köszöntötte és kívánt további eredményes munkát a kisúji városvédőknek. Levélben fejezte ki jókívánságait Tokár István alapító tag és a Munkás Horgász Egyesület vezetője, Szarvák Márton.

Ezután, az egyesület által alapított Gaál Kálmán-díj átadására került sor. Ez évben, majd egy évtizedes kiemelkedő egyesületi tevékenységük elismeréseként, Tatár Zoltán elnök és Nagy Lajos alelnök vehette át a díjat.

Az Ünnepi közgyűlés műsorában közreműködött Ari Katalin egyesületi tag, aki Kiss Tamás: Péterszállás című versét mondta el, Palágyi Imre, az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendéke gitárjátékával és a 48-as Olvasókör Asszonykórusa, akik kunsági népdalcsokor előadásával ragadtatták tapsra és közös éneklésre a résztvevőket.

Az ünnepi közgyűlés zárásaként az egyesület múltját bemutató – a városháza aulájában és a Piculás Civilházban látható – fotókiállítást Nagy Gy. Róza elnökségi tag nyitotta meg. A jubiláló egyesület tagjairól csoportkép is készült a Városháza előtt.

Az ünnepséghez kapcsolódó további programok sorában a Műemléki Világnap alkalmából védettségi táblát avattak a résztvevők a Petőfi Óvoda (volt Szeremley ház) falán. Az épület rövid történetét dr. Tóth Albert alapító egyesületi tag idézte fel. Az emléktáblát Kecze István polgármester és Ponyokainé Rab Judit, a Városi Óvodai Intézmény vezetője leplezte le. Az ünnepségsorozat este baráti vacsorával zárult a Kisúj Étteremben.