Időutazás a gémeskút körül

Írta: Klément-Balla Ágnes

2011. október 8-án újra benépesült a Pásztorkodás Emlékhelye. A Műemléki Világnap alkalmából rendezett avatóünnepség sikerén és az azóta eltelt idő tapasztalatain felbuzdulva elhatároztuk, hogy több alkalommal tartunk hagyományőrző rendezvényt ezen a helyszínen. Az áprilisi felavatása óta igen népszerűvé vált emlékhely – sokunk örömére – találkozási ponttá, a kisgyermekes családok kikapcsolódási helyévé, a városba érkező rokonok, vendégek, átutazó csoportok számára pedig nagy tetszést arató látványossággá vált.

Az egykor nagyon elismert, felelősségteljes foglalkozás (életforma), a pásztorkodás két legjelentősebb időpontjához kapcsoltuk a rendezvényeket: áprilisban a György napi jószágkihajtáshoz, most pedig a Mihály napi behajtás volt az apropó.

A kissé borongós, szeles, hideg idő szerencsére nem tántorította el az érdeklődőket, akik szép számmal (mintegy 200 fő) jelentek meg, hogy együtt szurkoljanak a versenyek résztvevőinek, ráérősen beszélgessenek, felelevenítsék saját, vagy szüleik, nagyszüleik emlékét. A bográcsban fővő ételek illata és a körülötte folyó előkészületek hangulata is csalogató volt, hiszen féltucat csapat, család gondolta úgy, hogy benevez a meghirdetett pásztorétel főzőversenyre. Többen a puszta legismertebb ételét, az öregtarhonyát, -lebbencset készítették el, de volt aki a testesebb pörköltet választotta versenyételnek.

Nagy Lajos alelnök köszöntője után Kovács Sándor pedagósus, tánc- és zenetanár furulyamuzsikáját hallgattuk meg, majd a Nagykun Táncegyüttes 13 fiú (férfi) tagjának legényes táncbemutatója alapozta meg a rendezvény hangulatát. Ezután került sor a II. Karikás Ostor Csörgető Versenyre, melyen gyermek és felnőtt kategóriában neveztek a résztvevők. Látványos és változatos csörgetési módszereiket lelkes tapssal ismerte el a közönség. A díjakat Kecze István polgármester úr és a zsűri elnöke, Nagy István – egykori pásztor – adták át. Ezután viselet bemutatóra került sor. Nagy Istvánné Szűcs Zsuzsanna, az Arany János Általános Iskola néprajz szakos pedagógusa mutatta be a pásztorok alap ruhadarabjait az alsóruházattól kezdve, egészen a subáig, szűrig, egyéb kiegészítőkig. A „modellek” látványos öltözéke, a lovon érkező Szűcs Gábor megjelenése és a rendkívül alapos, sok új ismeretet adó bemutató lenyűgözte a közönséget. Ezt követően vízhúzó verseny színesítette a programok sorát. Erős férfiemberek időre húzták a vizet a kútból és töltötték a vályúban lévő edénybe a körben álló, őket buzdító lelkes közönség gyűrűjében. Gyerekek és felnőttek közös örömére Balogh Károlyné Erzsike néni és lelkes társai csutka- és csuhébabákat, -állatokat készítettek a rendezvény alatt. A sátrukban egész délután egymást váltották a szüleik, nagyszüleik egykori kedvenc játékait elkészíteni vágyók. A rendezvény végén került sor a főzőverseny eredményhirdetésére. A Katonáné Murányi Erika, Kecze Istvánné Magdika és Kovács Kálmánné Annuska néniből álló zsűri nagy lelkesedéssel kóstolgatta és értékelte az igazán jól sikerült pásztorétkeket. Ezután az ételek elfogyasztásáé volt a főszerep, de előkerültek a jóféle házi pálinkák és borok is.

Úgy érezzük sikerült megvalósítani a célunkat: kellemes, beszélgetős, családias hangulatban telt a szombat délután, ahol a pásztorélet számos momentumát felelevenítettük.

Köszönjük minden résztvevőnek, aki valamilyen módon hozzájárult a rendezvény sikeréhez és a Nagykun Hagyományőrző Társulásnak az anyagi támogatást.

A szervezők nevében: Klément-Balla Ágnes

A Galériában látható fotókat Tóth Tünde és Ari Géza készítette