25 éves lett a kisújszállási városszépítő tábor

Írta: Ari Géza egyesületi tag

A 25. jubileumi, 2011. június 20-24. között megrendezett városszépítő hét tapasztalatait a Kisújszállási Városvédő és –Szépítő Egyesület elnöksége júliusi ülésén értékelte. A legfőbb tapasztalatokról Kecze Jánosné táborvezető, elnökségi tag, az Arany János Általános Iskola pedagógusa adott tájékoztatást.

Ebből kiderült, hogy a résztvevők szervezését az egyesület Ifjúsági Szakosztályának vezetője, az iskolák nevelői, továbbá egyesületi tagok végezték. A tervezett feladatoknak megfelelően a munkacsoportok kialakítását az előző években összeszokott társak egyéni kérése alapján, korosztályok szerint állították össze. A szükséges anyagi forrásokat – mintegy 350 ezer forintot – pályázatból, támogatásokból, adományokból biztosították. A munkát végzők száma összesen 82 fő volt. Ebből 56 fő gyermek, 26 fő felnőtt segítő, főként egyesületi tag.

Az elnökség értékelése szerint odaadó, önzetlen munkájáért dicséret illet minden résztvevőt. Kedvezőnek tartották, hogy a fiatalok körében nem voltak magatartási gondok, valóban azok jöttek a táborba, akik komolyan gondolták, hogy végig dolgozzák az öt nap délelőttjét.

A városszépítők összesen 1461 munkaórát dolgoztak, ennek értéke 730.500,-Ft (500,-/óra). A munkavégzés során a résztvevők többek között gyomláltak, kaszáltak, virágot ültettek, szemetet szedtek, parlagfüvet irtottak, padokat, lánckorlátokat, kerítés lábazatokat festettek, sírokat gondoztak a déli és a zsidó temetőben, a Kunkaput, a gémeskutat, a Bárányos kút kerítését lenolajozták, Túrkeve és Ecsegfalva irányába haladva kilométerköveket meszeltek. A szorgos kezű fiatalok a felsoroltakon túl sikerrel oldották meg az idén újonnan jelentkező feladatokat is: a Piculás Civilház udvarának rendbetételét, új bográcsoló hely kialakítását, valamint a pásztorkodás emlékhelyén, a gémeskút körüli területet pádimentum téglával burkolták le. Megtisztítottak 12 buszmegállót a falfirkáktól és az újabb rongálás megelőzésére figyelemfelhívó táblákat helyeztek el. A délelőtti nyári kánikulában tartott munkavégzés, majd az ebédet követően – ebben az évben is – egyéb rendezvények, események is színesítették a hetet. A fiatalok két délután autóbusszal kirándultak Túrkevére, ahol a Gyógyfürdőben strandoltak. Volt vetélkedő a parlagfű irtásának fontosságáról, a zárónapon pedig – hagyományosan – megemlékeztek a holokauszt kisújszállási áldozatairól a régi zsinagóga előtt lévő emlékfalnál.

Az ünnepélyes táborzáráskor a résztvevők köszönettel fogadták a heti ellátás biztosítását és a jutalmakat. Minden táborozó kapott pólót, csokoládét, fagylaltot. A gyerekek jól érezték magukat, többségük jelezte, jövőre is szívesen jönne a táborba.

Az együtt munkálkodás, a jubileumi tábor tapasztalatait Kecze Jánosné táborvezető így összegezte: Úgy érezzük, hogy a negyed százados születésnapját ünneplő városszépítő hét nem lett hűtlen önmagához. Jól beillesztettük tevékenységünket az Önkéntesség Európai Évének célkitűzéseibe. Sikerült maradandót alkotnunk. Értékteremtő munkát végeztünk, neveltünk és közben szinte észrevétlenül közösséget építettünk. Reméljük, hogy Kisújszállás lakossága is értékeli munkánkat és vigyáz a város megszépült tárgyaira, tereire.

Az eltelt negyed század táborvezetési tapasztalatait is fegyelembe véve a kisúji városvédők – terveik szerint – jövőre is megtartják a városszépítők hetét. Az egyesület elnöksége ezúton is megköszöni a támogatásokat, az adományokat és mindazok közreműködését, akik tevékenységükkel hozzájárultak a jubileumi tábor eredményességéhez.

A megtisztított buszmegállókban elhelyezett figyelemfelhívó tábla szövege:

Kedves Barátunk!

Településünk buszmegállóit a Városvédő és –Szépítő Egyesület általános iskolás diákjai egy hétig súrolták, tisztították és festették újra.

Kérünk, ne tedd tönkre munkájukat azzal, hogy ideírod üzeneteidet, hisz ma már annyi más egyszerűbb, intelligensebb módja van ezek továbbítására!

Köszönjük!

Ha mégis zavar a tiszta felület látványa és tollat ragadsz, ügyelj a helyesírási hibákra, s jövőre, ha újból le kell takarítanunk e magvas gondolatokat, egyesületünk szívesen vár TÉGED is!

Városvédő és –Szépítő Egyesület