Legyünk “irtó jó” irtók

Tisztelt kisújszállási lakosok!

A Városvédő és -Szépítő Egyesület nevében azzal a kéréssel fordulunk minden felelősen gondolkodó, embertársai érdekében cselekedni képes városlakóhoz, hogy 2011-ben is vegyen részt a parlagfű irtásában.

Ha így cselekszik, eleget tesz emberbaráti-, és jogszabályokban megfogalmazott állampolgári kötelességének.

A parlagfű az 1920-as években ÉSzak-Amerikából került Európába, majd Magyarországra is. Jász-Nagy-Szolnok megyében az 1960-as években észlelték először, s mára már az egész megye fertőzött terület. Sajnos Kisújszállás külhatára, sőt a belterület is.

A gyors terjedést a növény tulajdonságai, az elhanyagolt területek magas aránya és az építkezések miatt gyakran bolygatott területek szaporodása segítette, segíti elő.

A növény tulajdonságai:

20-140 cm magasra is megnő, sok oldalhajtást növeszt, június végén-július elején (majd folyamatosan) porzós és termős virágokat hoz. Egyetlen virág akár 8 milliárd virágport is termel, amit a szél 50-100 km-re is elsodorhat. Ha nem irtották ki időben, a termős virág magot érlel, a mag 30-40 évig is csíraképes.

Az elhanyagolt és bolygatott területek:

Úgy segítik a parlagfű terjedését, hogy a növény virágzik, pollent termel, 3000-4000 csírázó képes magot érlel, bolygatás révén a felszínre kerül és biztosítja az új növény megjelenését.

Miért kell időben irtani a parlagfüvet?

Azért, hogy megakadályozzuk a virágzást, a virágpor-képződést. A pollen ugyanis súlyos allergiás tüneteket (könnyezés, kötőhártya-gyulladás, stb.) okoz. Azért, hogy megakadályozzuk a termés-képződét, a magok beérését. Így megakadályozhatjuk, csökkenthetjük a növény gyors terjedését.

Mikor, hogyan kell irtani a parlagfüvet?

Biztos mindenki rájött már, aki idáig jutott az olvasásban, hogy a virágzás előtt lehet legeredményesebb a munkánk. Tehát, ha a kertünkben, a házunk előtti árokban, a temetőben meglátjuk a növényt, azonnal semmisítsük meg. A költővel szólva: “Tövestül kell kitépni azokat….”

Ha nagyobb fertőzött terület “birtokosai vagyunk, kaszálással is védekezhetünk. Arra kell vigyázni, hogy minél mélyebben vágjuk el a növényt, hogy ne tudjon új oldalhajtásokat növeszteni. HA mégis ez történik, a kaszálást meg kell ismételni.

Mód van a vegyszeres gyomirtásra is. Ebben szakmai segítséget nyújtanak a Növényvédő Állomások (Holló László) és a falugazdászok.

Munkaegészségügyi tudnivalók!

Ha a növény még 10-20 cm magas, tehát nem virágzik, szabad kézzel is kihúzhatjuk. Ekkor még a nagyobb gyermekek segítségét is kérhetjük, de nekik tegyük kötelezővé a kesztyű viselését. Lehet rejtett túlérzékenységük. A virágzó növénnyel a felnőtt is “kesztyűs-kézzel” bánjon, de ha bírja, ezt is tövestől húzza ki. Viseljen arcmaszkot. Természetesen gyakran mossunk kezet, a munka végeztével tusoljunk le, mossunk hajat. A munka közben használt ruházatot mosás előtt a szabadban rázzuk ki. Vegyszeres gyomirtás esetén kérjük kövesse a gyártó utasításait!

Veszélyeztetett területek a városban: főleg a szélső utcák-, a határba vezető utak padkái, a Gödrök-köze, a záportározók környéke, az Északi-ipartelep, a kertek gerádja, az elhanyagolt városrészek.

Egyesületünk motoros fűkaszákat kezelővel együtt tud kölcsönözni.

Igényelhető Nagy Lajos alelnöknél a 06/30 479 5886-os telefonszámon. Kérés esetén egyedülálló idős embereknek segítünk a mentesítésben.

Fogjunk össze az egészségünk érdekében!