Műemléki Világnap 2011

A kisúji városvédők és –szépítők rendezvénysorozattal emlékeztek meg

a Műemléki Világnapról

A Kisújszállási Városvédő és –Szépítő Egyesület éves munkatervében foglaltak szerint minden évben megemlékezik a Műemléki Világnapról. 2011. április 20-án gazdag program várta az egyesület tagjait, az érdeklődő városlakókat. Felavatták a pásztorkodásnak emléket állító új gémeskutat és emlékparkot. Védettségi táblát helyeztek el a Tanyasi Diákotthon épületének homlokzatán. Átadták az egyesület által alapított Gaál Kálmán Díjat. Bemutatták a Séták Kisújszálláson című kiadványt.

Az összefogás szép példái Kisújszálláson

Emlékpark (gémeskút, szobor, emléktábla) – avatás

A helyi városvédők az emlékpark felavatásával a mintegy 800 éves múltra visszatekintő pásztorkodásnak állítottak méltó emléket. A parkavató ünnepség szép számban megjelent résztvevőit Nagy Lajos, az egyesület alelnöke köszöntötte, aki bevezető szavaiban felidézte a régi kunsági pásztorélet emlékeit. Elismeréssel szólt azon jelen időszakban is gazdálkodással foglalkozó kisújszállásiakról, akik az elődök hagyományait megőrizve, a nehéz gazdálkodási körülmények ellenére is állattartással foglalkoznak. Beszélt továbbá a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) által támogatott „Mély a múltnak kútja” című egyesületi pályázat sikeres megvalósításáról. A városi összefogással megépített, s több mint kétmillió forint értékben megvalósult emlékpark létrehozását több éves előkészítő, tervező, pályázati munkák előzték meg. A keleti városrészen a József Attila – Gyep utca kereszteződésében a település és a csordajárás egykori határán létesült park megvalósítását sokan támogatták, segítették. Köztük a helyi önkormányzat, továbbá tizennégy gazdálkodó, illetve intézmény közösségét, valamint harminc fő egyesületen kívüli magánszemélyt és negyven fő egyesületi tagot kell kiemelni – hangsúlyozta az egyesület alelnöke. A köztéri műalkotások határon is túlnyúló együttműködés keretében – jeles népi fafaragók közreműködésével – , illetve helyi fafaragótáborban készültek el. A kun pásztort ábrázoló szobor Erdélyből, Alsócsernátonból adományozott fából készült – Nemes Sándor (Hejce) alkotása. A figyelő szemű, hűséges pulikutya elkészítése Rózsa Imre népi fafaragó (Pacsér – Szerbia) keze munkáját dicséri.

Avatóbeszéd, emlékhely átvétele

Az emlékparkot avató ünnepi beszédet Dr. Tóth Albert főiskolai tanár, az egyesület tagja mondott, aki helyi történeti visszatekintést is adó beszédében hangsúlyozta:

„A pásztorkodásnak emléket állító helyet mi nem divatból, nem szokásból, nem kivagyiságból, nem nosztalgiából hoztuk létre. Értéket teremtettünk, amely tisztelgés elődeink előtt, a múltat, az értékeket reánk hagyó őseink előtt, és azon népesség előtt, akik a Kárpát-medencét, ahol élünk, tisztességes, becsületes munkával mindig gondozták, óvták értékteremtő módon.”

A gémeskút mellett lévő faszobrokat Kecze István polgármester, Tatár Zoltán egyesületi elnök és Nagy István Zoltán települési képviselő leplezte le. Az emlékhelyet – a körzet lakossága nevében – Nagy István Zoltán vette át, aki a park értékeinek megóvására hívta fel a figyelmet. Az állattartó helyi gazdák nevében a gémeskutat Szűcs Gábor ifjú lovasgazda vette birtokba, amikor is friss ivóvizet merített a kútból Sanyi nevű lovának. Az avatóünnepségen közreműködött Nagy István tárogatós.

Karikásostor-csörgető verseny

Az avatóünnepség előtt tartották meg a közönségsikert arató karikásostor-csörgető versenyt. Az első alkalommal megtartott versengésre tizenöten neveztek be. Hat felnőtt – köztük a szebbik nem képviselői is – illetve kilenc gyerek mutatta meg, hogy milyen ügyesen bánnak a pásztorkodás ezen nélkülözhetetlen eszközével. Az id. Nagy István, Klément-Balla Ágnes és Horváth Lászlóné alkotta zsűri díjak, oklevelek átadásával ismerte el a résztvevők felkészültségét.

A verseny helyezettjei:

Felnőtt kategóriában: 1. Murányi Ferenc, 2. Szabó Istvánné, 3. Nagy István

Gyermek kategóriában: 1. Keresztes Ádám, 2. Bordás Vendel, 3. Jenei Péter, 4. Tóth Brigitta

Védettségi tábla elhelyezése

A Műemléki Világnap rendezvényei egy másik helyszínen, a Tanyasi Diákotthon épületénél – védettségi tábla elhelyezésével – folytatódott. A megjelenteket Nagy Gy. Róza elnökségi tag köszöntötte, aki beszédében szólt a Műemléki Világnap jelentőségéről, a környezeti értékek megóvásának fontosságáról. A védettségi tábla leleplezése előtt ismertette az 1890-es Években Krasznai közjegyző által építetett patinás polgárház rövid történetét, illetve az épület jellegzetes stílusjegyeit. A 4. sz. főút mellett a római katolikus templommal szemben álló ház napjainkban általános iskolai diákotthonként működik, s amely kiemelkedik környezetéből. Sajátos jellegzetessége a homlokzatán lévő családi címer, amely leginkább a Nagykunság címerére hasonlít. A házat az egri katolikus érsekség 1908-ban vásárolta meg plébánia céljára. A katolikus egyházközség hivatali helyiségeként 1962-ig működött. Az eltelt évtizedek során a szükséges felújításokat követően a tulajdonosoknak sikerült megőrizniük az építmény eredeti arculatát, amely 1963-tól kezdődően a város és környéke oktatási céljait szolgálja. Az épület homlokzatán elhelyezett védettségi táblát Varga Vincéné, a Kossuth Lajos Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Diákotthon igazgatója és Dr. Ducza Lajos, a körzet települési képviselője leplezte le. A védettségi táblán az alábbi felirat olvasható: „Kisújszállás Város kiemelten védett épülete. Volt polgárház, későbbi római katolikus plébánia. Épült: az 1890-es években. Városvédő és –Szépítő Egyesület 2011.”

Gaál Kálmán Díj, oklevél, kitüntetés átadása

A programok sora kitüntetés átadásával folytatódott. Az egyesület elnöksége Gaál Kálmán Díj és díszoklevél kitüntetés átadásával ismerte el, köszönte meg a helyi KUNFA Kft. kollektívájának a több mint két évtizedes, főként faipari szakmai munkák terén nyújtott egyesületet segítő munkájukat. A kollektíva munkásságát méltató szavakat Kása Attila, az egyesület új titkára tolmácsolta. A kitüntetést Tatár Zoltán, az egyesület elnöke adta át Kazinczy Ferencnek, a cég ügyvezető igazgatójának.

Séták Kisújszálláson c. kiadvány bemutatója

A kitüntetés átadását kiadvány-bemutató követte. Ezen Dr. Ducza Lajos, az egyesület tiszteletbeli elnöke, az Arany Diák Alapítvány kuratóriumának tagja mutatta be a Séták Kisújszálláson című kiadványt, amely különböző pályázatokon elért, illetve önkormányzati és egyesületi támogatásból valósulhatott meg. A képes, ingyenes kiadvány a város természeti és építészeti értékeit, valamint köztéri alkotásait, szobrait, emlékhelyeit mutatja be. Térkép és helyszín megjelölésével igazítja útba a településen élőt, a kisvárosba látogató érdeklődőt.

A Műemléki Világnap alkalmából tartott rendezvények sora az egyesület által rendezett baráti vacsorával zárult.

Adatok a Séták Kisújszálláson című kiadványról

Kiadta:                                    Arany Diák Alapítvány, 5310 Kisújszállás, Kálvin u 3.

Szakmai közreműködők:        Arany János Általános Iskola (Nagy Istvánné, Nagy Lajos)

                                               Nagykun Kisújszállásért Alapítvány (Dr. Tóth Albert)

                                               Városvédő és –Szépítő Egyesület (Balogh Beáta, Boda János,

                                               Klément-Balla Ágnes, Szepesi Jenő, Tóth Tünde)

Fotók készítői:                       Balogh Beáta, Boda János, Klément-Balla Ágnes, Szepesi Jenő,

Tóth Tünde (egyesületi tagok)

A kiadvány támogatói:          Kisújszállás Város Önkormányzata

                                               Nagykun Kisújszállásért Alapítvány

                                               Nemzeti Erőforrás Minisztériuma

                                               Városvédő és –Szépítő Egyesület Kisújszállás

Nyomdai munkák:                 KIS-ÚJ-LAP Kft.

Honlapok, melyeken elérhető a kiadvány:

www.kisujivarosvedok.huwww.kisujszallas.huwww.muvhazkisujszallas.hu

A kiadvány készült a Nemzeti Civil Alapprogram – CIV-10-F-0329 pályázat keretében, 2011. tavaszán.

Kisújszállás, 2011. május 02.