Tájékoztató a “Mély a múltnak kútja” elnevezésű pályázatunkról

A kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület célja alapító okirata szerint a településen és környékén az épített és természeti környezet megóvása, helyi értékek felkutatása, megőrzése.

Pályázatunk előzményei:

Ennek a célnak a megvalósítása során az elmúlt három évben több jeles köztéri műalkotással, helytörténeti kiadvánnyal, rendezvénnyel járultunk hozzá a város és tágabb környezetünk életéhez.

Kossuth Lajos kalapos mellszobrával gazdagítottuk Kisújszállás főterét. Helyi védettség alatt álló hat épületet jelöltük táblával.

Papi Lajos szobrászművész Kun Madonna című alkotását három év után sikerült helyreállíttatnunk, és ismét elhelyezni a közterületen.

Az NCA támogatásával faragott Kun kaput avathattunk a Városháza parkjában. A projekt címe Nyitott kapuk Európába Kisújszálláson volt. A kapu fafaragó tábor keretében készült.

A város külterületén állítottunk emléktáblát, mellyel a Kis- és Nagy Csivag ér helyét, és a ma is fellelhető növénytársulásokat jelöltük meg.

Zsidó emlékeket állítottunk helyre, valamint gondozzuk a helyi izraelita temetőt.

Helytörténeti kiadványokat adunk ki, és támogatunk. A helyben megjelenő Kisújszállási Nagykun Kalendárium szerkesztőbizottságának tagjai egyesületünk tagjai.

Minden évben – immár 23 éve – egy hetes nyári városszépítő tábort szervezünk gyerekeknek.

2009-ben „A több szálból font kötél erősebb” címmel benyújtott sikeres pályázatunknak köszönhetően felújítottuk a város első banképületét, és közösségi Civilházként kezdtük működtetni, másrészt országos jó gyakorlat gyűjtés keretében egy kiadványban gyűjtöttük és tettük közzé országszerte a város- és faluvédő mozgalom követésre méltó példáit. Egyesületünk tagjának szerkesztésében gyermekeknek szóló, „Kisújszállás várossá fejlődése” című munkafüzet készült 2009-ben.

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy vállalt céljainkat igen sokrétű feladatok vállalásával valósítjuk meg.

Jelen pályázatunk keretében célunk: ismét egy köztéri alkotást kívánunk elhelyezni Kisújszálláson, melynek elkészítését gyűjtőmunka és fafaragó tábor, felállítását szakmai konferencia kísérné, majd az összegyűjtött anyagot mások számára is elérhetővé tennénk.A munkába határon túli szakembereket is be kívánunk vonni.

Terveinket indokolja, hogy ezzel a munkával a településünkön és környékén nagy hagyományokkal rendelkező, de sajnos kihaló félben lévő pásztorkodásnak kívánunk tárgyi és kulturális emléket állítani.

Bevonni kívánt partnerek, részben térítés ellenében végzett feladatok elvégzésében közreműködők:

Haszmann Pál Közművelődési Egyesület (Múzeum és Fafaragó Népfőiskola) – Alsócsernáton, Románia – Fafaragás, szakmai közreműködés

Szabad Lovagok Rendje Kulturális Egyesület – Kisújszállás – kovácsolt vasalatok készítése

Néprajzi Kiállítóterem – Kisújszállás – szakmai közreműködés, összegyűjtött anyagok elhelyezése

Vízmű Kft. – Kisújszállás – kút kialakítása, daruzás

Városgazdálkodási kft. – Kisújszállás – a terület rendezése, műtárgyak át- és elhelyezése

Kisújszállás Város Önkormányzata – szükséges engedélyek kiadása, megjelenés a Kisújszállási Nagykun Kalendáriumban

A település iskolái

A megvalósított programtól az alábbi eredményeket várjuk:

-Olyan köztéri alkotással gazdagítjuk városunkat, mely a helyi hagyományokat mind tartalmában (ismertetés), mind formájában (motívumok, maga a tárgy, azaz a gémeskút) megőrzi az utókor számára. Valamint ez az alkotás egy színfoltja lehet a most elhanyagolt tervezett felállítási környezetnek. Az emlékhely kialakítása úgy történnék, hogy hagyományos burkolatú járó utak, és mellettük a város más területén már lehelyezettel megegyező (jászberényi típusú) pihenő padok is kihelyezésre kerülnének. Ezzel egy találkozási-, pihenő területet alakíthatnánk ki.

-Azzal, hogy nem a város központjában helyezzük el az alkotást, tovább decentralizálódik a kulturális emlékek elhelyezkedése Kisújszálláson.

-Városunkban korábbi sikeres pályázatoknak köszönhetően Tematikus útvonalak részben már kiépültek. Egyik ilyen útvonal a most felállítandó gémeskút és tábla közelében lévő tájházhoz vezet, így az az útvonal meghosszabbítható lenne egy helyi értékőrző pontig.

-A nemzetközi szakmai részvétellel erősödik együttműködésünk, és a résztvevők egymástól tanulhatnak.

-A fafaragással eddig nem foglalkozó, elsősorban fiatal résztvevők anyag- és eszközismerete, helytörténeti ismeretei bővülnek.

-Az összegyűjtött anyag a helyi néprajzi gyűjteményt gazdagítja.

munkával a településünkön és környékén nagy hagyományokkal rendelkező, de sajnos kihaló félben lévő pásztorkodásnak kívánunk tárgyi és kulturális emléket állítani.

Az értékelés szempontjai:

A város lakosságának tetszését elnyeri-e? – Kérdőív

Az alkotás elkészül-e?

A táborban kellő számú résztvevő lesz-e?

– Jelenléti ív.

Az összegyűjtött anyag minősége.

– szakember véleménye alapján.

Tervezett tevékenységek és azok időbeli ütemezése:

2010. szeptember

„Mihály napi számadás” – Bevezető előadás a hagyományos behajtási napon a pásztorkodásról, és a pásztorok fafaragási motívumairól.

Meghívottak: a helyben faragással foglalkozó szakemberek és amatőr fafaragók. A Pacsérra (ma Szerbia) 1786-ban kitelepült kisújszállásiak leszármazottai. Az egyesületünkkel évek óta jó szakmai kapcsolatot ápoló, nemzetközi elismertségnek örvendő alsócsernátoni (ma Románia) Fafaragó Népfőiskola szakemberei. A város érdeklődő lakossága, felnőttek és gyerekek.

2010. október – 2011. március

Gyűjtőmunka, mely során helyi pásztorfaragási motívumokat, tárgyi emlékeket gyűjtünk, valamint a felállításra kerülő alkotás faanyagát állítjuk össze és készítjük elő.

Bevonjuk a helyi iskolákat, egyesületünk tagjait.

2011. április

Egy hetes fafaragó tábor, ahol elkészül egy gémeskút és tartozékai, egy faragott ismertető tábla a pásztorkodásról, egy faragott pásztor alak kutyájával, valamint a résztvevők elsajátíthatják a pásztorművészet fafaragással kapcsolatos elemeit.

Résztevők: a helyben faragással foglalkozó szakemberek és amatőr fafaragók (8 fő). A Pacsérra (ma Szerbia) 1786-ban kitelepült kisújszállásiak fafaragással foglalkozó leszármazottai (2 fő). Az egyesületünkkel évek óta jó szakmai kapcsolatot ápoló alsócsernátoni Közművelődési Egyesület és Fafaragó Népfőiskola szakemberei (3 fő). A város érdeklődő lakossága, felnőttek és gyerekek (25 fő).

2011. április 24.

Gémeskút, emléktábla és szobrok, valamint pihenő hely avatása a város egykori szélső utcájának elhagyott teresedésénél, egy volt csordakút helyén Szent György napján, a hagyományos kihajtási időpontban.

2011. május

Utómunkálatok, az összegyűjtött anyag elhelyezése a helyi Néprajzi kiállító teremben, és a városi kalendáriumban.

A program és az elkészült alkotás értékelése.