Kerékpártúra a kontai iskolához

Kerékpártúra a kontai iskolához

Kisújszállás határában, az 1910-es évek elején, öt tanyai elemi népiskola épült: Turgonyon, a Kontában, Göröngyösön és Csorbán, valamint a Lipcsey iskola, melyet – rendhagyó módon – a Református Egyház tartott fent.

Egyesületünk – egy-egy ünnepélyes alkalom során – emléktáblával jelölte meg ezen iskolák egykori helyét, közülük – utolsóként – a kontait, 2018. szeptember 21-én. A város dél-nyugati határrészén működő iskola 55 éven át szolgálta a tanyasi fiatalok oktatását és az ott élő lakosság művelődési lehetőségét.

Szeptember 18-án délután erre az emlékhelyre tett kirándulást egy lelkes, 13 tagú kerékpáros csapat, akik közül többen ebben az iskolában tanultak. A kb. 10 kilométernyi biciklizés közben és az emlékhelyen zajló, jó hangulatú emlékidézés után, a Piculás Civilház udvarán, szalonnasütéssel zárult a kellemes délután.

A városunk és határának nevezetességeit, vagy kevésbé ismert részeit felkereső gyalogos- és kerékpáros túrák tovább folytatódnak az ősz folyamán, melyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A beszámolót Ari Géza, Balláné Csöpi és Vargáné Böbe városvédő társainknak köszönjük!

About Author

administrator