Kisújszállási városvédő fiatalok jutalomkirándulása

 Írta: Ari Géza

2009. október 28-án a Kisújszállási Városvédő és –Szépítő Egyesület szervezésében a nyári városszépítő táborban kiemelkedő munkát végző diákok 45 fős csoportja, szülők és tanárok kíséretében jutalomkiránduláson vett részt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A Debrecen- Nagykálló-Nyírbátor-Tunyogmatolcs-Tiszabecs-Tiszacsécse-Túristvándi-Szatmárcseke-Tarpa-Tákos útvonalon tett egész napos kirándulás során megismerkedhettünk hazánk ezen tájegységének legnevezetesebb turisztikai nevezetességeivel. Ebben segítségére voltak csoportunknak a kirándulás szakmai vezetői: Dr. Tóth Albert egyetemi adjunktus, Nagy Gy. Róza, egyesületünk titkára és Ráczné Vatai Erzsébet, a Kossuth Lajos Általános Iskola tanára.

Egyesületünk nevében elhelyeztük emlékező koszorúnkat Móricz Zsigmond tiszacsécsei szülőházának falán és Szatmárcsekén, a Magyar Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a sírhelyén. Késő délután, már hazafelé tartva megálltunk Nagyar községnél a Tisza partján, ahol egykoron a „kis Túr sietett beléje”. Kirándulásunk vezetői elmesélték azt a történetet, amely 1993-ban a „Petőfi fájánál” történt egy kisújszállási csoporttal. A tölgyfa-matuzsálem utolsó makkterméséből Dr. Tóth Albert egy marékra valót gyűjtött. A termésből öt év múlva életerős csemeték fejlődtek. Egyet elültettek a matuzsálem köré, amely napjainkra szép tölgyfává növekedett. A városvédő fiatalok körbevették a fát és ígéretet tettek annak további ápolására és emléktáblával való megjelölésére.

A résztvevők köszönik a szervezőknek, hogy az egyesület sikeres Mobilitas-pályázatának eredményeként élményekben gazdag őszi jutalomkiránduláson vehettek részt.

A kirándulásról készített képek a “Galéria” menüben találhatók.