Kezünk nyomát őrzi - 2011. év

Diákotthon védettségi tábla

1902-ben épült a katolikus templommal szemben a plébánia, mely ma diákotthonként funkcionál. Mai napig is láthatók rajta az eredeti homlokzati díszek és a szabad nagykunok oroszlános címere. Áprilisban, szintén a Műemléki Világnap programjainak részeként került az épület falára az kiemelten védett épületeket jelző tábla.

 

Petőfi fa emlékkő Nagyaron

Nem városunkban ugyan, de a mi kezünk nyomát őrzi az az emlékkő, melyet októberben, egy kirándulás fő állomásaként helyeztünk el Nagyaron annál a tölgyfánál, amit dr. Tóth Albert, egyesületünk alapító tagja nevelt a saját kertjében a Petőfi – fa utolsó makkterméséből és amit 1999-ben ültettünk jelenlegi helyére.

 

Pásztorkodás emlékhelye

A „Mély a múltnak kútja” pályázat keretében készült el a Pásztorkodás emlékhelye, mely a város lakosainak egykori legfontosabb megélhetési forrásának, az állattartásnak és azok mestereinek, a pásztoroknak állít emléket a József Attila-Gyep utca kereszteződésében, a legelőre hajtott jószágok egykori útvonalán. A Műemléki Világnap alkalmából áprilisban avatott gémeskút és környéke azóta – sokunk örömére – találkozási ponttá, a kisgyermekes családok kikapcsolódási helyévé, a városba érkezők számára nagy tetszést arató látványossággá vált, nekünk pedig apropót ad újabb hagyományőrző rendezvények szervezéséhez. A pásztort Nemes Sándor (Hejce) famíves készítette, a kutya Rózsa Imre (Pacsér) alkotása.