Kezünk nyomát őrzi - 2009. év

Piculás Civilház

Kisújszállás Város Önkormányzata pályázatot írt ki a Vásár u. 16. szám alatti egykori Piculás Takarékbank épületének CIVILHÁZ-ként történő üzemeltetésre, melyet egyesületünk nyert el. A 2009. év folyamán a romos épületből szépen felújított, irodákkal, kiállító helyekkel, modern technikai lehetőségekkel, használható mosdóval, teakonyhával felszerelt Civilházat alakítottunk ki. Köszönhető ez nyertes pályázatainknak, a jelentős egyesületi önrész felhasználásának és annak a több, mint 1000 órányi önkéntes munkának, melyet felnőttek és gyerekek egyaránt lelkesen végeztek.

Emléktáblák

2009. április 17-én a Műemléki Világnap alkalmából emléktáblával jelöltük meg a volt Takarékpénztár, a Színház-Vigadó és a Korona Szálló és Vendéglő patinás épületegyüttesét - ezzel szaporítva a kiemelt védelem alatt álló kisújszállási épületek sorát.

 Emléktábla a zsidó temetőben

A zsidó temetőben ebben az évben újabb értéket teremtettünk. Oláh László műköves mester restauráló munkájának köszönhetően egy több tucat darabra tört első világháborús emléktáblát avattunk fel a városszépítő tábor zárásaként.

Emléktábla az egykori zsinagóga helyén

Júliusban, az egykori – országos szépségű - zsinagóga megmaradt részének falán az épület régi képét idéző táblát helyeztünk el örök tanúságául annak, hogy mennyire vigyáznunk kell városunk értékeire, épületeire.

A zsingagóga felújított emléktáblái

Ugyanekkor, a zsinagóga építésekor készült és lebontásáig ott lévő két emléktáblát újíttattunk fel és helyeztünk el a Holokauszt emlékfal hátoldalán egy szívhez szóló ünnepség keretében.

Jászkun huszárok emlékmű a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán

A Nagykunsági Szellemi Műhely kezdeményezésére a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán októberben felállított Jászkun huszárok emlékművének elkészíttetését pályázati támogatásból és közadakozásból segítette egyesületünk.