Kezünk nyomát őrzi - 2000. év

Gaál Kálmán portré

  Gaál Kálmán, városunk első közakarat által választott polgármestere volt. 1880-tól közel 32 évig szolgálta a várost határozott intézkedéseivel. Életműve rendkívül gazdag, városunk mai képe az ő keze nyomán alakult ki. Szinte minden jelentős középület az ő polgármestersége idején épült. Ő köveztette ki a főutat, ásatta az első artézi kutat és hozta létre a piacteret.

A Városvédő és –Szépítő Egyesület – az eredeti nyomán – Tóth Tünde festőnővel elkészíttette a polgármester portréját és azt a Városháza róla elnevezett termében – a képviselőtestület mindenkori üléstermében – helyezte el 2000-ben.

Emléktábla Marjalakán

  2000. szeptember 23-án került sor Marjalaka egykori ősi telephely emléktáblával való megjelölésére. Pálóczi Horváth András - régészeti terepbejárása során - városunk határában hat Árpád-kori faluhely nyomait lelte fel, melyből az egyik Marjalaka. Az évszázadok viszontagságai, pusztító kegyetlenségei során a telephely elpusztult, de megjelölésével megőrízhetjük a régi magyar, majd kun település és lakóinak emlékét.

Az emlékhelyet a Millenniumi Emlékbizottság és a Városi Nyugdíjas Klub készíttette, gondozását egyesületünk végzi.