Kezünk nyomát őrzi - 2004. év

Pogány korpusz

  A városunkban 2004. augusztus 4-6. között megrendezésre kerülő Város- és Faluvédők XXIII. Országos Találkozója alkalmából került sor

Papi Lajos – Kisújszállás 1987-ben elhunyt szobrászművészének – tiszteletére készíttetett (több szponzor által támogatott) mellszobor felavatására az Alkotóház udvarán.

A „Pogány korpusz” című alkotást Györfi Sándor szobrászművész készítette egyesületünk felkérésére.

Papgát emléktábla

  1876-os rendkívüli áradás városunkban nem okozott katasztrófát, de külterületének jelentős részét hónapokig víz borította. A 131 éve épült gát – mely a város védelmét szolgálta – egy része a régi 4-es és a "ványai vasút" között megmaradt.

Az esemény és a Papgát jelentőségének emlékét őrzi a tábla, melyet 2004-ben az elszármazottak találkozója alkalmából állított egyesületünk és az Alföldkutatásért Alapítvány.

Ezzel is hirdetve a példaként szolgáló küzdelmet, melyet őseink a múltban vívtak.

Illésy János szobor

  Illéssy János, a reformkor és az 1848/49-es szabadságharc országos hírű személyiségének emlékét 2003 óta mellszobor is őrzi Kisújszálláson a Kálvin parkban.

A szobor elkészítésére a Városvédő és –Szépítő Egyesület Györfi Sándor szobrászművészt kérte fel, aki méltón mintázta meg városunk egykori híres lakóját.